Data: 2002-09-03 05:04:56
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Sabinka" <s...@k...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, September 02, 2002 11:32 PM
Subject: Re: Z czego powstaje mascarpone?
> On 2 Sep 2002 21:06:54 +0200, b...@d...com.pl (Herbatka) wrote:
>
>
> >Zuzka, ale ta metdoa, o ktorej pisalam to jest taka, ze kwasek,/sok z
> >cytryny/ ocet dodaje sie juz podczas podgrzewania i robi sie ten ser
> >natychmiast, bez odstawiania.
>
> I taki kiedys serek robilam, ale z mleka i byl przepyszny, delikatny
> ale raczej nie smakowal jak mascarpone.
> Czy jesli zrobie ze smietanki... to bedzie prawdziwy mascarpone???
> To by bylo bardzo milo, tym bardziej, ze pewnie bedzie lepszy niz ten
> z pudelka - ten jest za twardy by go rozsmarowywac po biszkoptach jak
> kaza w niektorych przepisach na tiramisu'.
>
> Pozdrawiam!
>
> --
> Sabina
teoretycznie, jesli uzyjesz smietany powyzej 25% to powinien byc bardzo
zblizony - nie nazwalabym go mascarpone, ale na pewno lepsze to, niz uzywac
do tiramisu serka homo, czy tym podobnych wynalazkow ;-)
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|