Data: 2002-09-02 19:03:35
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: "Zuza" <g...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> w ktorej podgrzewa sie slodkie mleko i w odpowiednim momencie dodaje kwas
> mlekowy, sok z cytryny albo ocet winny - ale nigdy jej nie probowalam,
wiec
> nie bede sie wypowiadac (aczkolwiek jest to metoda blizsza technologii
> wytwarzania mascarpone).
Czesc! Znam taki sposob na robienie serka. Stosowalam. Biore litr swiezego,
nie pasteryzowanego mleka i do naczynia z mlekiem wsypuje 0,7 lyzeczki
kwasku cytrynowego. Odstawiam na kilka godzin (no na noc), az sie dobrze
zetnie. Nacisk na - dobrze! Przelewam na geste sito i zostawiam, az dobrze
obcieknie. I serek gotowy. No i ten serek jest bardzo dobry. Jem go lyzka
dotad az zniknie, czyli bez opamietania. :-)))
Zuzka
|