Data: 2015-07-30 01:22:23
Temat: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-07-30 o 00:26, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Zastosuj metodę niska temperatura (100C), długie pieczenie.
>>> Wieprzowinę obsmaruj ziołami np: tymianek, czosnek, cayenne.
>>> Marynata: oliwa, sos sojowy, chlapnij octu, mozesz dodac ketchup,
>>> barbacue sos. Do blachy, zalewasz, przykrywasz folią aluminiową
>>> i pieczesz aż będzie się rozrywać na kawałki.
>>>
>>> Smacznego
>>
>> Jak "zalewasz" to chyba będzie się gotować a nie piec? ;-)
>
> Jeśli tylko "obsmarowane", to może być pieczone.
>
> Jarek
>
Kupiłem ma Kleparzu torebkę papaji, piękną goleń wołową ze śpikiem tak
ze 6 -7 kilo takie tam papryki i papryczki i będziemy dusić gulaszyk
wołowy/Madziar miał wędzoną słoninę, to też wzięliśmy dla delikatności.
wiecorem mięśko nasmarować soli ino ciut, można opiec papryki grube i
obrać ze skóry. Najlepsza żeliwna kanka z ciężką pokrywą.wkładamy mięso
do gesiarki przykrywamy wlewany 1?2 szklanki dobrego polskiego
czerwonego wina, może być cierp-ki-to się wyrówna.ustawiamy piekarnik na
90-100 stopni i pieczemy przez około 4-5b godzin. Do 3 godzin nie
zaglądamy, potem ewentualnie przyprawiamy.Na zewnątrz piekarnika
degustujemy czerwone krajowe (winnica na Z i parę innych,)Na godzinę
wrzucamy blanszowane ziemniaki cukinie i co tan pod ręką. wtedy i tylko
wtedy wlewamy do gęsiarki 100 gram spirytusu koniecznie zbożowego). W
sam raz opróżnimy flaszkę jak gulaszyk dojdzie, najpierw zapadnie cisza
a potem z pierwsi buchnie pieśń dziekczynna.
pozdr
Stefan na RODOS (Rodzinne Ogródki Działkowe Obok Skałek)
|