Data: 2011-09-14 19:04:00
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 14 Sep 2011 21:01:40 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>>> z
>>>
>>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>>> dobrze się przechowują.
>>
>> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
>> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
>
> Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i truskawek,
> nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają się świetnie.
> J.
Nie ryzykowałam nigdy "niepasteryzowania" - za dużo ich robię, żeby mi się
np zepsuło 30 słoików...
--
XL
|