Data: 2011-09-14 19:01:40
Temat: Re: czy potrzeba pasteryzować?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:30:18 +0200, Robson napisał(a):
>
>> W dniu 2011-09-14 12:08, zbigniew pisze:
>>> Czy zrobione ( wysmażone) powidła wystarczy gorące wkładać do słoika,
>>> czy potrzeba pasteryzować?
>>> z
>>
>> Nie robię powideł, ale dżemów nie pasteryzuję, nakładam gorące, bardzo
>> dobrze się przechowują.
>
> Bo pewno robisz z Żelfixem czy innymi takimi - one mają konserwant.
> Dżemy naturalnie zagęszczane trzeba pasteryzowac.
Polemizowałabym. Mam w piwnicy zeszłoroczne powidła z węgierek i truskawek,
nakładane na gorąco do słoików i studzone dnem do góry. Mają się świetnie.
J.
|