Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jabłka w syropie Re: jabłka w syropie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jabłka w syropie

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-08-25 15:54:06
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki

Am 25.08.2015 um 15:33 schrieb FEniks:
> W dniu 2015-08-25 o 15:21, bbjk pisze:
>>
>> Przejrzałam domowy antykwariat kulinarny (Monatowa,
>> Ćwierczakiewiczowa, Zawadzka, Gniewkowska) i w "przepisach
>> apteczkowych" znalazłam "jabłka w kwasie" (z mąki żytniej razowej,
>> kisi się jak na żur), to mi całkiem nie wygląda na Twoje jabłka, ale
>> był też u Monatowej "kompot z jabłek na winie". Zamiast wody dajemy
>> wino. Te starodawne kompoty robiło się inaczej, były do jedzenia z
>> salaterek, nie do picia, to na pewno wiesz. Szłabym w tym kierunku,
>> dodając ziół, korzeni, czy czego tam jeszcze. Ciekawe, skąd wzięła się
>> ostrość? Kombinowałabym z kawałkami imbiru.
>
> Imbir raczej bym wyczuła. Były zdecydowanie tymiankowe. A że nazywały
> się "jabłuszka w winnym syropie", więc najprawdopodobniej masz rację z
> tym winem zamiast wody. Takie jabłka spokojnie nadawałyby się jako
> dodatek do deserów też, np. do lodów. Chociaż nie wiem, czy ten tymianek
> by nie przeszkadzał.
>
>> Nie zapytałaś gospodarzy/kelnera?
>
> Nazwa była wystarczająca, by zorientować się, jaka jest idea potrawy, a
> wątpię, żeby kelner był tak dobrze poinformowany w kwestii produkcji.
> Nawet nie przyszło mi to do głowy. A kucharz pewnie swoich tajników
> klientom nie zdradza.

Znalazłem coś, co by pasowało chyba w kuchni weneckiej jako pijane jabłka.

Składniki
1kg jabłek, 0.5kg cukru, litr wina wytrawnego (verduzzo, sauvignon np),
1 szt cytryna, goździk. Obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć
pestki. Włożyć do miski, zalać wodą z sokiem cytryny.
Cukier z winem zagotować, włożyć jabłka i gotować, aż będą dobre.
Wyłowić. Syrop gotować dalej, aż się zagęści.
Zalać syropem ugotowane jabłka i potrzymać pod przykryciem 24h.

Gdzie te goździki dać, nie wiem. Dałbym do wina. Pewnie cynamon też by
się sprawdził. A tymianek? Dlaczego by nie?

Waldek


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.08 bbjk
25.08 bbjk
25.08 FEniks
25.08 FEniks
25.08 bbjk
25.08 FEniks
25.08 bbjk
25.08 FEniks
25.08 bbjk
25.08 Jarosław Sokołowski
25.08 Waldemar
25.08 FEniks
25.08 FEniks
25.08 FEniks
25.08 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6