Data: 2006-04-24 15:32:27
Temat: Re: mrozone czerwone i czarne porzeczki
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk napisał(a):
> Tak, galaretkę, ale bez gotowania. Poza tym kisiel. I pyszne ciasto z
> porzeczkami, jeśli będziesz chciała przepis, to podam.
Jest też taki sposób - bez gotowania . Ale uwierz mi , ten z
gotowaniem ( raczej : ZAgotowaniem ) jest też znany , przeze mnie
wypraktykowany od -nastu lat , a wg mnie najlepszy , bo galaretka
trzyma się nawet przez kilka lat , pomimo że nie pasteryzuje sie już
słoików po napełnieniu . Witaminy sa zachowane w większości , bo
tylko raz zagotowujemy zmiażdżone owoce przed przetarciem ( chodzi o
uwolnienie pektyn ) , a potem drugi raz podczas dodawania cukru . Nie
ma mowy o długim gotowaniu . Surowa galaretka pleśnieje szybko .
Góra 1 sezon można ją przechowywać . Oczywiście w obu przypadkach
słoiki muszą być wyprażone w piekarniku , wieczka wygotowane .
|