Data: 2007-10-04 19:09:11
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: "@nn" <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka pisze:
> Bardzo dobrze się sprawdzają kolorowe kisiele. Ich głownym składnikiem
> (prócz barwinków spozywczych) jest mąka ziemniaczana, więc znajdź
> przepis na biszkopt z mąką ziemniaczaną w składzie (są takie) i zastąp
> przewidzianą tam ilość mąki ziemniaczanej taką samą ilością kisielu w
> danym kolorze. Smak ciasta będzie nieco zmieniony, lecz niezły.
Ja robię taki biszkopt - znaczy nie z kisielem, a z mąką ziemniaczaną :)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, wymieszać, dodać
przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie
wymieszać. Formę wysmarować, wysypać czym tam komu pasuje, wlać ciasto.
Ja piekę ok. 35-40 minut na trzecim poziomie piekarnika, dolne grzanie +
termoobieg, w temp. 185 stopni.
O tym, że rzucam biszkoptem o ziemię (coby nie opadł) chyba już kiedyś
wspominałam :D
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|