Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:twmceG2LzAv0dl6YqXFtyPvN6Kg=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59077b5d$0$15192$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: noze kuchenne
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <odvkkk$mnd$2@dont-email.me>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<odvoep$4q0$1@dont-email.me> <oe1ptj$9l9$1@node1.news.atman.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<oe2vfn$esc$1@dont-email.me>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 01 May 2017 18:15:57 GMT
Lines: 51
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.96.39
X-Trace: 1493662557 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15192 79.185.96.39:52092
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376384
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .04.2017 o 23:10 Pszemol <P...@p...com> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .04.2017 o 12:29 Wiesiaczek <W...@v...pl> pisze:
>>>
>>>
>>>> Ząbkowany do krojenia chleba?!
>>>> To już lepiej siekierkę marki Fiskard:)
>>>
>>> :)
>>>
>>> Zgadnij, dlaczego użytkownicy (nie mylić z posiadaczami) noży, do
>>> krojenia
>>> chleba używają właśnie noża ząbkowanego? A producenci takie noże im
>>> dostarczają?
>>>
>>> Moim zdaniem jest niewiele produktów, które równie szybko tępią noże,
>>> jak
>>> właśnie chleb.
>>> Tylko nie podawajcie tu przykładu np. kości, bo te raczej traktuje się
>>> tasakiem lub nożycami, albo używa się specjalnego noża, który w waszej
>>> kuchni już uległ degradacji i nadaje się tylko do zniszczenia.
>>> Chleb jest praktycznie podstawą w polskiej kuchni, kroi się go często,
>>> nigdy nie użyłbym np. wymuskanego i wyostrzonego noża szefa kuchni do
>>> jego
>>> krojenia.
>>>
>>
>> Poza tym taki nóż jedzie po chlebie jak piła, nie deformując kromki
>> świeżoupieczonego chleba.
>>
>> Taki już wczorajszy/przedwczorajszy chleb da się skutecznie kroić ostrym
>> nożem gładkim.
>
> Wiesiaczek prawdopodobnie obawia się kruszenia przez nóż do chleba.
> Musiałby spróbować takiego noża, zapomniałby o innych.
> Wcale nie kruszy tak bardzo!
>
> Nóż bez ząbków może się ślizgać po skórce (zwłaszcza chleby inne, niż
> razowe i żytnie, o połyskliwej chrupiącej skórce). A to już prosta droga
> do skaleczeń.
>
Chyba nie miałeś ostrego noża. I prawdziwego chleba.
Też nie cierpię tych ząbkowanych noży, produkujących tony okruchów.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|