Data: 2007-11-12 14:04:55
Temat: Re: rozpadajaca sie ryba
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bumba Bumbinska napisał(a):
> Bez wzgledu na to czy kupie swieze filety czy zamrozone, podczas smazenia
> ryba sie rozpada. Zamiast wyjac z patelni rybe w ksztalcie fileta czy kostki
> wyjmuje rozsypujaca sie breje.
> Nie pomaga panierowanie, tudziez kladzenie na rozgrzany olej. Zawsze jest to
> samo.
> Macie jakis pomysl na usmazenie ryby w ksztalcie ryby?
> Rodzina zaczela mi (slusznie) strajkowac przeciwko rybnej brei.
> Aska
>
Smaż w dobrze rozgrzanym, głębokim (!) oleju. Ryba powinna pływać w nim,
a nie leżeć na patelni.
Ilość oleju jest ważna, bo gromadzi w sobie na tyle dużo ciepła, aby
ryba nie ochłodziła zbytnio frytury - nie zdąży sie rozpaść, lecz od
razu się zetnie jej powierzchnia i kształt zostanie zachowany. Jest to
niezależne od typu kuchenki: dużo rozgrzanego oleju.
--
XL wiosenna
|