Data: 2007-11-12 17:53:48
Temat: Re: rozpadajaca sie ryba
Od: "Roman Rumpel" <romane@screwspam,gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka dość niespodziewanie napisał(a):
>
>
> Smaż w dobrze rozgrzanym, głębokim (!) oleju. Ryba powinna pływać w
> nim, a nie leżeć na patelni.
> Ilość oleju jest ważna, bo gromadzi w sobie na tyle dużo ciepła, aby
> ryba nie ochłodziła zbytnio frytury - nie zdąży sie rozpaść, lecz od
> razu się zetnie jej powierzchnia i kształt zostanie zachowany. Jest to
> niezależne od typu kuchenki: dużo rozgrzanego oleju.
Znaczy typ kuchenk ma znaczenie z uwagi na temperaturę i gęstość strumena
energii źródła ciepła, ale faktycznie, po smażenie w glębokim tłuszczu ( w
dużej ilości) powinno poradzić sobie z nawet mało wydajną kuchenką
elektryczna, bo temperaturę zapewna taka kuchenka wystarczajacą, a ilość
energii potrzebną do prawdłowego usmażena zapewn duza lość oleju.
R-dawnej fizyk
--
Roman Rumpel GG 9429617 Skype: rumpel.roman
"kiedy zażywam żeń-szeń, to pamiętam, gdzie położyłem Viagrę"
C Hollywood Homicide
www.ip.biz.pl
|