Data: 2010-10-13 10:18:17
Temat: Re: wywar z miesa wolowego
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cb54a23$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4cb54425$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> wywarek z miesa wolowego (prega, mostek) - mieso w ilosci okolo 2,5 kg
>> gotowane 2 godziny, pozniej pol godziny z warzywami - seler, pietruszka,
>> marchewka, 1 cebula, por
>> Ilosc? Okolo 2 litry tego wywaru - esencjonalny tak ze w lodowce na
>> dolnej polce robi sie z niego galareta.
>> Co z niego zrobic? jaka zupe polecacie?
>> Ziemniaczana przecierana (gotowane ziemniaki, z nich piurre zrobione,
>> zmieszane z wywarem, doprawione) juz robilem, teraz nie mam pomysla.
>> Grochowki ani fasolowej tez nie chce juz :-) (tez robilem - czas na cos
>> innego, ale nie mam pomysla zadnego).
>> Myslalem o grzybowej poki jeszcze grzyby w dobrej cenie, ale...
>> Podajcie jakies przepisy :-)
>> I pomysly :-)
>
> Kminkowa z grzankami ;-))))))))))))
> Pomidorowa
> Ogórkowa
> Kapuśniak ze słodkiej białej kapusty
> Dyniowa
> Szczawiowa
> Barszcz czerwony (ze dwa grzybki) czysty.
>
> Starczy?
1. Starczy to jest wygląd w trumnie, albo uwiąd
2. Polowa z nich nie nadaje sie do tak esencjonalnego wywaru z prostej
przyczyny - smak wolowy zabije reszte smakow - przerabialem to w przybadku
wlasnie grochgowki. Niby dorzucilem miesa wedzomnego (zeberek - pycha),
czosnku, majeranku ale i8 tak przebilaj za mocno smak wolowiny
I tak nie nadaja sie:
Pomidorowa (ta raczej na wywarze jarzynowym, ewentualnie bulionie drobiowym.
Dobra tez jest na wywarze mieszanym, ale mniej esencjonalnym)
Ogorkowa (jak powyzej)
Kapusniak (toz samo) - moze z kiszonej by byl dobry...
Dyniowa (absolutnie nie)
szczawiowa - za delikatna smakowo(poza tym nie wolno mojej zonie )
Barszcz czerwony (nie taki wywar)
Coz, wydaje mi sie ze zjem "w postaci czystej" z makaronikiem :-)
|