Data: 2000-02-22 15:38:09
Temat: bylo: Jak dojrzewac sery? jest: sery domowe
Od: Mdana <m...@n...chrobot.krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 22 Feb 2000, Jakub Jewula wrote:
> A moze sa gdzies w sieci przepisy na domowy serek plesniowy?
Znam przepis na serek czesciowo plesniowy- ale nie testowalam jeszcze.
Potrzebny jest tylko twarog, ktory nalezy rozkruszyc i trzymac w dosc
cieplym miejscu az zacznie sie przeksztalcac w plesniowy - wydajac przy
okazji podobno bardzo intensywny i niezbyt mily dla wiekszosci zapach.
Kiedy bedzie juz taki zolty i mocno "pachnacy" nalezy go topic w
garnku dodajac troche masla i przyprawy wg uznania (np. sol, papryke,
kminek, suszone ziola).
A to robilam wielokrotnie i polecam:
(Wersja dla niecierpliwych i o wrazliwych nosach)
Ok. 1 kg twarogu rozkruszyc i dodac do tego 1 lyzke stolowa sody
oczyszczonej; dokladnie wymieszac.
Po kilku godzinach serek zaczyna sie "przeobrazac", nalezy go wiec
przetopic (az do zagotowania) z dodatkiem niewielkiej ilosci masla i
przypraw- jesli ktos lubi (jak powyzej - pelna dowolnosc przypraw).
Wazne: bardzo czesto mieszac serek w czasie topienia w garnku- bo
przykleja sie/przypala.
Mdana
|