Data: 2015-08-25 14:49:12
Temat: jabłka w syropie
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jadłam ostatnio ciekawe połączenie - pieczony filet z dorsza podany z
kawałkami jabłek w "winnym syropie" (tak to się nazywało). Smakowało
świetnie.
I się zastanawiam, jak zrobić sobie takie jabłka. Miały one wyrazisty
ostro-kwaśno-słodko-tymiankowy smak. Cukier i tymianek do syropu były
użyte na pewno. Nie wiem, skąd wzięła się ta ostrość, raczej nie
pochodziła ona z octu, ale nie wykluczam tego. Jeśli tak, to z octu
jabłkowego.
Możliwe, że były te jabłka robione według jakiejś starej receptury. Może
gdzieś w starych książkach kucharskich ktoś znajdzie? Google nic
ciekawego nie podpowiadają. A było to coś zdecydowanie innego niż
gruszki w occie.
Ewa
|