Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "aga" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: ryba wedzona w domu
Date: Tue, 9 Mar 2004 13:46:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <c2kebk$m71$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: yg18.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1078836407 22753 80.55.240.18 (9 Mar 2004 12:46:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Mar 2004 12:46:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194482
Ukryj nagłówki
odkad kolezanka pokazala mi ,jak uwedzic samemu rybke w domu pod inna
postacia jej nie jadam.
nie ma jak to cieply losos o zapachu wedzonki.
oto przepis
na patelnie z nierdzewnej stali o potrojnym dnie (ja uzywam pozyczonego od
zamoznej sasiadki Zeptera ) wysypuje ok czterech wielkich garsci trocin
(kupuje je w sklepie zoologicznym).
na to rozrzucam ziarna jalowca,ziele angielksie i lisc laurowy.
biore aluminiowa okragla tacke i robie w niej dziurki widelcem.ukladam ja na
trocinach i na to klade rybe posolona sola ziolowa kamisa i przyprawa do ryb
tej samej firmy.
przykrywam to pokrywa , jak najszczelniej ( ta zeptera niezle sie tu
sprawdza,bo ciezka jest)i stawiam na rozgrzanej plycie na ok 15-20 min.pod
rzadnym pozorem nie zagladam pod pokrywe,by aromat mi nie umykal.trociny
brazowieja i zabarwiaja dymem rybe.jest wysmienita!
w 20 minut mam przepyszny obiad , o ile w tym czasi ugotuje sie ryz i
przygotuje grecka salatke
czego i Wam zycze
aga
|