Data: 2004-03-09 12:46:37
Temat: ryba wedzona w domu
Od: "aga" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
odkad kolezanka pokazala mi ,jak uwedzic samemu rybke w domu pod inna
postacia jej nie jadam.
nie ma jak to cieply losos o zapachu wedzonki.
oto przepis
na patelnie z nierdzewnej stali o potrojnym dnie (ja uzywam pozyczonego od
zamoznej sasiadki Zeptera ) wysypuje ok czterech wielkich garsci trocin
(kupuje je w sklepie zoologicznym).
na to rozrzucam ziarna jalowca,ziele angielksie i lisc laurowy.
biore aluminiowa okragla tacke i robie w niej dziurki widelcem.ukladam ja na
trocinach i na to klade rybe posolona sola ziolowa kamisa i przyprawa do ryb
tej samej firmy.
przykrywam to pokrywa , jak najszczelniej ( ta zeptera niezle sie tu
sprawdza,bo ciezka jest)i stawiam na rozgrzanej plycie na ok 15-20 min.pod
rzadnym pozorem nie zagladam pod pokrywe,by aromat mi nie umykal.trociny
brazowieja i zabarwiaja dymem rybe.jest wysmienita!
w 20 minut mam przepyszny obiad , o ile w tym czasi ugotuje sie ryz i
przygotuje grecka salatke
czego i Wam zycze
aga
|