Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Margola Sularczyk" <margola@nu_spamie_pagadi.ruczaj.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zapiekanka z chleba panettone
Date: Wed, 23 Feb 2005 12:54:06 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <cvhqu2$iib$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cvd2ch$auq$1@news.onet.pl> <6...@4...com>
<cvfb1j$nid$1@news.onet.pl> <p...@4...com>
NNTP-Posting-Host: zc142.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1109159682 19019 80.53.134.142 (23 Feb 2005 11:54:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Feb 2005 11:54:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:232985
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:pdjm11p2c0a3k974qlmge8nc7db9aeidp1@4ax.com...
> Grzeje niecale pol litra mleka z wanilia i cukrem, jak BARDZO
> gorace wrzucam jaja (bez skorupki, jak ktos musi wiedziec ;PP ),
> tego cukru w mleku nie za duzo. Dobrze balonem wymieszac, osobno
> w plaskim dosc naczyniu ukladam plastry/kromki panettone grubosci
> tak z poltora do dwoch cm , dorzucam w szpary rodzynek, zalewam
> mlekiem, pozawalam napeczniec. wiorkami masla okladam gore tego
> cuda, posypuje cukrem i wkladam do piekarnika nie goretszego niz
> 300 farenheitow - tio chyba ze 150 celsjuszy - jak piekarnik za
> goracy to sie to troche warzy i podplywa przezroczysta serwatka
> (chyba). Pieke, az gora jest zabrazowiona i chrupiaca i
> wyrosnieta jak ten Twoj biszkopt. I oczysciei opada, ale to nie
> ma znaczenia ;)) wiesz co...chyba dzis znowu zrobie, bo panettone
> mam zapasy
Sos karmelowo-rumowy do budyniu chlebowego
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/4 szklanki wody
2 lyzki rumu albo olejek rumowy - kilka kropel do smaku
Cukier skarmelizowac na patelni az bardzo ciemny, nie mieszac, tylko
poruszac patelnia, dodac maslo, dodac wode, poczekac az sie rozpusci i
schlodnieje chwile, dodac rum lub olejek, i podac w sosjerce do polewania.
Magdalena Bassett
|