Data: 2005-02-23 11:54:06
Temat: zapiekanka z chleba panettone
Od: "Margola Sularczyk" <margola@nu_spamie_pagadi.ruczaj.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:pdjm11p2c0a3k974qlmge8nc7db9aeidp1@4ax.com...
> Grzeje niecale pol litra mleka z wanilia i cukrem, jak BARDZO
> gorace wrzucam jaja (bez skorupki, jak ktos musi wiedziec ;PP ),
> tego cukru w mleku nie za duzo. Dobrze balonem wymieszac, osobno
> w plaskim dosc naczyniu ukladam plastry/kromki panettone grubosci
> tak z poltora do dwoch cm , dorzucam w szpary rodzynek, zalewam
> mlekiem, pozawalam napeczniec. wiorkami masla okladam gore tego
> cuda, posypuje cukrem i wkladam do piekarnika nie goretszego niz
> 300 farenheitow - tio chyba ze 150 celsjuszy - jak piekarnik za
> goracy to sie to troche warzy i podplywa przezroczysta serwatka
> (chyba). Pieke, az gora jest zabrazowiona i chrupiaca i
> wyrosnieta jak ten Twoj biszkopt. I oczysciei opada, ale to nie
> ma znaczenia ;)) wiesz co...chyba dzis znowu zrobie, bo panettone
> mam zapasy
Sos karmelowo-rumowy do budyniu chlebowego
2 lyzki cukru
2 lyzki masla
1/4 szklanki wody
2 lyzki rumu albo olejek rumowy - kilka kropel do smaku
Cukier skarmelizowac na patelni az bardzo ciemny, nie mieszac, tylko
poruszac patelnia, dodac maslo, dodac wode, poczekac az sie rozpusci i
schlodnieje chwile, dodac rum lub olejek, i podac w sosjerce do polewania.
Magdalena Bassett
|