Data: 2003-06-25 11:38:33
Temat: RE: moj dzem
Od: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
> A ja znowoz po oetkerze czuje sie taka chemiczna. Strasznie mi
> niesmakuje dzem z nim. A z gellwe - ZGESTTNIAL. Dzis
> wyprobowalam jeden
> sloik bo mialam jeden do polowy napelniony i jest pycha :)
> Tylko mam pytanie, scisle sie trzymacie proporcji cukru i
> owocow. Bo jak
> owocow dalabym wlasnie tyle ile wymagaja tak z checia zmniejszylabym
> dawke cukru.
>
> --
>
> o
> ooo walkie!
> o http://walkie.cegla.art.pl
> + Nawet ząb bywa wstawiony
Witam!
Ja jak robię to nie trzymam się dokładnie proporcji podawanych na opakowaniu
żelfixa (dr oetker) i np robiąc dżem z 4-5 kg truskawek daję tylko 2 żelfixy
i około 1 kg cukru po prostu próbuję czy smakowo mi odpowiada i zawsze
pyszny, gęsty wychodzi i raczej chemicznie nie smakuje a rodzinka i znajomi
się zajadają. Dodam aby kolor i smak fajniejszy był to trochę soku z cytryny
wciskam a jak nie mam to kwasku cytrynowego ale wolę sok i po zagotowaniu
owoców przecieram je przez sito ale nie takie gęste i wtedy rozpływa to się
w ustach. Najlepiej ta metoda sprawdza się przy śliwkach bo ich nie muszę
pestkować tylko w całości do gara i potem przetrzeć.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|