Data: 2003-06-25 23:13:22
Temat: Re: moj dzem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy żelfix nie ma przypadkiem konserwantów? Czy jest coś na rynku w Polsce
> do robienia dżemów bez konserwantów? Co robić by przetwory się nie psuły?
> pozdrawiam\
> barbarella
Tak sobie czytam te dyskusje na temat dzemow na zelfixie i nadziwic sie
nie moge, ze te dzemy sa popularne w kraju, gdzie kazdy robil zwykle
dzemy, bez chemii, bez trucia sie, po prostu cukier i owoce. Czy latwosc
zrobienia takiego sztucznego dzemu przewyzsza smakiem i "czystoscia"
taki zwykly dzemu z cukru i owocow?
Ja robie co roku kilka dzemow, nigdy nie uzywam do nich chemii. Teraz
ograniczamy kalorie, wiec robie dzemy niskocukrowe, zaledwie 20% (1 kg
cukru na 5 kg owocow). Robie rowniez klasyczne konfitury, 1:1 cukru i owocow.
Szkoda, ze te tradycje zdrowego jedzenia sa wypierane przez nowosci,
pakowane w kolorowe pudelka.
Magdalena Bassett
|