Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Błędy przy pieczeniu chleba pszennego Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-10 01:51:58
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2015-02-10 01:08, Trefniś pisze:
> W dniu .02.2015 o 00:11 animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2015-02-09 21:46, Trefniś pisze:
>>> Bo milcząco zakładam najprostszy sposób:
>>> - pierwsze wyrabianie
>>> - pierwsze wyrastanie
>>> - przebicie ciasta
>>> - drugie wyrabianie
>>> - formowanie bochenka
>>> - drugie wyrastanie
>>> W trakcie drugiego wyrastania ciasto powinno połączyć się wewnątrz
>>> bochenka
>>
>> Drugie wyrastanie to chyba w piecyku? Mam ochotę upiec w kuchence
>> gazowej.
>> Maszyny do pieczenia chleba nie mam.
>> Dawniej piekłam ciągle chleb bezglutenowy-córce. Teraz juz sporo
>> odpoczęłam od tego i marzy mi się chleb własnego wypieku.
>
> Drugie wyrastanie w temperaturze pokojowej.
> Po pierwszym rośnięciu - przebicie spowoduje "opadnięcie" ciasta.
> Drugie wyrabianie - niektóre źródła mówią o "odgazowaniu" ciasta.
> Zatem pozbawiasz ciasto wytworzonego przez drożdże CO2.
> Należy pozwolić mu (po uformowaniu bochenka, lub włożeniu do formy)
> wyrosnąć jeszcze raz.
> To znów trochę potrwa, nawet dłużej niż rośnięcie pierwsze.
>
> Pisałem wcześniej - niektórzy nagrzewają piecyk do temp. 35 st. C i tam
> ciasto wyrasta powtórnie, ale tego nie polecam.
> Podobno w temp. powyżej 35 st. C drożdże gorzknieją. Ale to co
> proponowałem Pszemolowi (ciasto włożone do zimnego piekarnika i dopiero
> włączenie pieczenia) nie powoduje tego efektu - być może drożdże nie zdążą
> wytworzyć tej goryczki, zanim temperatura je zabije.
>
> Ja wiem - dwukrotne wyrabianie ciasta, dwukrotne rośnięcie itd. - to się
> wydaje pracochłonne i ludzie niechętnie biorą się za pieczenie.
> Ale przy rozsądnym podejściu (choćby owo przebijanie ciasta, zamiast
> długiego wyrabiania) i odpowiedniej organizacji pracy - można piec bez
> jakichś strasznych nakładów.
>
> Zresztą bochenek chleba razowego pszenno-żytniego na zakwasie kosztuje
> mnie mniej, niż najtańszy chleb ze sklepu (np. chleb polski z Lidla - 1,49
> PLN) - oczywiście wyliczam też energię elektryczną.
>
> Pszemol na pewno potwierdzi - chleb jest smaczny i jadalny przez ok.
> tydzień.
>
> Maszyna do pieczenia chleba ma jedną zaletę - dzięki niej szybciej zaczyna
> się piec w piekarniku :)
> Wbrew pozorom znacznie trudniej jest upiec chleb w maszynie (mała
> pojemność komory pieczenia, nadmiar płynu załatwia wypiek). Maszyna
> świetnie wyrabia ciasto i wyrzucać jej nie ma sensu - ale piec to ciasto
> lepiej w piekarniku :)
>
> Jedyny problem - musisz dobrze znać swój piekarnik gazowy, te elektryczne
> są łatwiejsze...
> Chętnie pomogę przy pierwszych wypiekach.
Mam jakąś grzałke-ruszt (bez widelca) w piekarniku, to można go chyba
używac także jako elektrycznego. Najważniejsze jest to, że w kuchence
jest najważniejsze: gaz, a ja wolę piec w kuchence gazowej, co tez
czynię jak piekę ciasto.
Kuchenka ma ok. 2 lat, Mastercook, który upadł ( za przeproszeniem na
pysk i nie mam w razie czego serwisu darmowego ). Jeszcze nie
wypróbowałam pieczenia elektrycznego. Na swoich próbach i blędach
przekonałam sie, że do pieczenia ciasta trzeba ustawić pokrętło
piekarnika na 3,5-4 (jakieś 180 stopni) to upiecze raczej dobrze.
Pierwsze moje pieczenie w tej kuchence było do niczego. Schab piekłam
ponad 2 godziny, a potem musiałam go wyrzucić, bo na słabszej
temperaturze piekłam.


--
animka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.02 animka
10.02 Pszemol
10.02 Trefniś
10.02 Trefniś
10.02 Trefniś
10.02 XL
10.02 XL
10.02 XL
10.02 XL
10.02 FEniks
10.02 Trefniś
10.02 FEniks
10.02 Qrczak
10.02 Trefniś
10.02 Trefniś
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6