Data: 2015-02-10 08:39:55
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 01:39 animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2015-02-10 00:37, Trefniś pisze:
>> W dniu .02.2015 o 00:20 animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>
>> (...)
>>> Ciasto na chleb bezglutenowy to ja wyrabialam mikserem, potem wlewalam
>>> do brytfanki i wszystko było ok.
>>
>> I bardzo dobrze.
>> Miałaś dobry przepis, potrafiłaś go "odwzorować", wyszły świetne
>> wypieki.
>> Od razu zaznaczam, że ja w bezglutenowych się nie specjalizuję.
>> Ale na podstawie przepisu - chyba nie miałbym problemu.
>
> Do bezglutenowego trzeba bylo dodać 2 lyżki oleju. Do normalnego chleba
> nie chcę już oleju dodawać. bo mi smak chleba zepsuje.
Może komuś to się wyda dziwne, ale oleju rzepakowego (jako prawie tak samo
zdrowego jak oliwa) potrafię używać w wypiekach nawet zamiast masła :)
Jedna osoba z mojej rodziny boi się go, stąd wypieki specjalnie pod gusta
:)
Piekłem tak już słodkości (np. baby drożdżowe i piaskowe), ciasta parzone,
smażyłem pączki :)
Chyba tylko nie podjąłbym się piec tak ciasta francuskiego :)
Wiem, niektórzy smak rzepakowego wyczuwają natychmiast i nie akceptują,
ale tak też można piec.
Zresztą posmak oleju można łatwo ukryć :)
--
Trefniś
|