Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.3 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:X5jyAXSN/A+YqLkASNDobrIsccs=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5c38bdc5$0$520$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Chinski hokus pokus przy gotowaniu pierogow
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <q106s2$inb$1@dont-email.me> <8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1>
<5c349b84$0$485$65785112@news.neostrada.pl>
<5c3514d8$0$524$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@v...com> <VxVZD.47663$0O1.45958@fx13.ams1>
Date: 11 Jan 2019 16:01:09 GMT
Lines: 58
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.66.139
X-Trace: 1547222469 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 520 37.47.66.139:4358
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381726
Ukryj nagłówki
Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
> On 2019-01-09, John Doe <j...@d...com> wrote:
>>>>
>>>> Użytkownik "Marcin Debowski" <a...@I...zoho.com> napisał w wiadomości
>>>> news:8UUYD.14474$3F1.5017@fx17.ams1...
>>>>> On 2019-01-07, Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>>>> Czy ktoś się orientuje może jaki jest główny cel dolewania
>>>>>> szklanki zimnej wody przy gotowaniu pierogów czy makaronu?
>>>>>>
>>>>>> https://www.reluctantgourmet.com/how-to-cook-chinese
-dumplings/
>>>>>>
>>>>>> "Bring the water back to a boil and as soon as the dumplings start to
>>>>>> float
>>>>>> to the top, add 1/2 cup of cold water. The reason for this has to do with
>>>>>> the filling inside. Most likely inside is still raw so you add the cold
>>>>>> water to slow down the cooking process of the dough so it doesn't break
>>>>>> apart while allowing the filler to finish cooking."
>>>>>>
>>>>>> Z brzmienia tego co autor tu napisał autor sam nie jest pewny na 100%.
>>>>>
>>>>> Widzę, że się ostro przygotowujesz przed wyprawą.
>>>>>
>>>>> Tak jak rozumiem co zacytowaeś, jak nie obnizysz temperatury to
>>>>> najpewniej rozgotujesz osłonke zanim ugotujesz wkład. A osłonki
>>>>> chińskich "dumplingsach" potrafią być bardzo cienkie, więc pewnie jest
>>>>> optymalny czas, temperatura (profil) tego gotowania. Porównaj - niektóre
>>>>> rzczy się podsmaża przed dalszym gotowaniem, tu dajesz kopa aby się
>>>>> wstępnie zcieło, a dalej już w łagodniejszych warunkach dogotowujesz
>>>>> środek.
>>>>>
>>>>> A tak z innej beczki, nie żebym był jakimś ekspertem od chińskich
>>>>> dumplingsów ale wszystkie co jadłem były zawsze robione na parze co
>>>>> zdaje się ogranicza ww. problem:
>>>>>
>>>>> http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Steam
ed-Dumplings_1144.jpg
>>>>>
>>>> Ja to zrozumiałam śladowo
>>>
>>> Oj tak.
>>>
>>>> Pszedłużanie procesu gotowania wydaje się mnożeniem glutenu w garnku.
>>>
>>> Im dłużej gotujesz, tym więcej glutenu - istne cuda!
>>> ?
>
> Uprasza się
Stokrotkę
> o właściwe cytowanie.
Przyłączam się.
--
XL Wołynia nie zapomnimy!
https://m.interia.pl/nowa-historia/news,nId,2603974
|