Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.61
.MISMATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.
news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Chwila oddechu :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <1oosa15dj18ea.1cjugxcb57yg7$.dlg@40tude.net>
<57aa2ec0$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 10 Aug 2016 01:46:45 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 55
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.230.174
X-Trace: 1470786405 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 649 79.185.230.174:5176
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2805
X-Received-Body-CRC: 3907006309
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372807
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:27:58 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2016-08-09 o 17:45, Ikselka pisze:
>> ...po ogórkach - za jakąś chwilę zaczynam przetwarzać pomidory, bo mi
>> obrodziły cudnie!
>> Oczywiście przecier, oczywiście pomidory pelati, oczywiście leczo,
>> oczywiście keczup, oczywiście suszone.
>> Co jeszcze?
>
> Jak masz jeszcze trochę zielonych, to koniecznie sałatka z zielonych
> pomidorów.
>
Eksperymentalnie zrobiłam w poprzednim sezonie dwa słoiki takiej sałatki z
zielonych pomidorów - ale nie wg przepisu "klasycznego", lecz tak, jak
robię ogórki diabelskie. Jedyna różnica - trzeba zapasteryzować, króciutko,
15 minut. Bajeczne :-)
Ponadto bardzo polecam ten przetwór - bardzo ciekawy wygląd, niesamowity
smak i mnóstwo zastosowań:
4 duże zielone pomidory i 2 młode bakłażany (młode tzn. małe,
ciemofioletowe, błyszczące, jędrne, z cieniutką skórką) pokroić w grube
plastry (1 cm) i lekko posolić, umieszczając w osobnych miskach, aby
puściły sok.
4 spore główki czosnku podzielić na ząbki, obrać, lekko posolić.
3 słodkie czerwone papryki - pozbawić nasion, pokroić w grube plastry lub
paski, też posolić. Kto lubi pikantnie, może użyć dodatkowo albo samych
kilku grubo pokrojonych papryczek chili, ale bez nasion!
Potrzebne jeszcze czarne i zielone solone drylowane oliwki w zalewie, ze
słoika (bez zalewy) - sporo, wg uznania, pokroić na połówki.
Czosnek krótko podsmażyć w mocno rozgrzanej oliwie, wyjąć - potem pomidory
(najwyżej po kilka plastrów na raz, obsmażać z obu stron), następnie
podobnie bakłażany, czosnek, paprykę.
Układać podsmażone plastry w szerokich słoikach, na zmianę, przekładając
czosnkiem i papryką/papryczkami.
Pasteryzować 20 minut.
Pyszna rzecz jako gorący dodatek na obiad lub kolację do mięsa (plus
odpowiednie winko) albo solo jako gorąca przystawka, posypana parmezanem i
krótko zapieczona. Świetne też jako "nadzienie" do zapieczenia na
francuskim lub kruchym słonym cieście, też z parmezanem na wierzchu.
|