Data: 2015-12-18 15:04:40
Temat: Re: Cielęcina
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 18 Dec 2015 10:18:05 +0100, FEniks napisał(a):
> Jakie eleganckie danie można przygotować z cielęciny, konkretnie z
> ładnego chudego kawałka udźca (80dag), ale dość płaskiego. Zwykle z
> cielęciny robię potrawkę, a chciałabym coś bardziej odświętnego. Jakieś
> pomysły?
Rozetnij wzdłuż włókien, ale nie do końca, tak, aby można było rozłożyć
mięso jak książkę. Rozbij na desce, aby płat mięsa wyrównał grubość i
powiększył się, a następnie przyrządź roladę wg pasującego Ci przepisu
(radzę zesznurować bawełnianym sznurkiem po zwinięciu - sznurek kupisz w
sklepach z tzw mydłem i powidłem albo wędliniarskich, możesz też użyć
grubej nici bawełnianej, ale to będzie trudniejsze):
https://www.google.pl/search?q=rolada+ciel%C4%99ca&i
e=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=fRF0VvyYDoSyswHnyprABA
--
XL
O smoleńskiej katastrofie będziemy wciąż Polakom przypominać - dopóki nie
zostanie należycie wyjaśniona!
Nie ma zgody na raport skompromitowanej ucieczką Anodiny w tej sprawie!
|