Data: 2004-03-17 21:39:21
Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: m...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ania wrote:
>
> > Witam! Mam ochotę ugotować szynkę na święta - żeby jak najmniej
> > przypominała te plastikowe paskudztwa, które teraz można kupić.
> >
> > I pytania do znawców:
> >
> > - jaka szynka nadaje się do tego najlepiej (peklowana?)
> > - macie jakiś WYPRÓBOWANY przepis (bo pewnie gotuje się ją z róznymi
> > przyprawami)
> >
> > Z góry dzięki za pomoc
> >
> > Ania
> Koniecznie peklowana. Będzie bardziej krucha i nabierze apetycznego koloru.
> Najlepszy przepis na peklowanie i gotowanie szynki jest w poczciwej "Kuchni
> polskiej". Jeszcze zdążysz ją upeklować przed świętami.
> --
> Marian
Witam!
Ja również nie lubię gotowych wędlin, więc robię je sama.
Obowiązkowa szynka świąteczna :
1 kg szynki wieprzowej
przyprwa do peklowania staropolska / wypróbowałam- bardzo dobra/.
Szynkę wrzucam do marynaty z przyprawą i trzymam 3-4 dni.Wyjąć z marynaty.
Następnie gotuję na bardzo małym ogniu ok. 1 godz.
Czas gotowania- 1kg mięsa- 1 godzina.
Szynka stygnie w wodzie w której się gotowała.
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|