Data: 2014-11-01 19:50:40
Temat: Re: Karmel
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ew napisała:
> Co zrobić, żeby cukier ładnie się skarmelizował?
> Według przepisu - w rondelku w 1/4 szklanki wody rozpuścić
> 1/2 szklanki cukru i ogrzewać aż do zgęstnienia i zbrązowienia,
> a potem dodać 1/4 śmietanki i wszystko połączyć w ładny gładki
> karmel. Niestety wszystko po chwili mi się scukrza, zanim nawet
> zbrązowieje. Nawet dodanie odrobiny octu nie pomaga.
Jak cukier może się scukrzyć?! Karmelizacja, to odwodnienie cukru.
Więc co tam robi to ćwierć szklanki wody na początku? Karmelem
barwi się na przykład coca-colę. Wątpię, by w niej była śmietama.
Po cóż zatem ona w przepisie? Ja po prostu sypię cukier na dno
garnka, biały emaliowany najlepszy, wtedy dobrze wszystko widać.
Cieniutka warstewka. I łagodnie podgrzewam. Całośc zaczyna bulgotać,
przybiera płynna konsystencję. Wtedy zalewam wodą. Gorącą najlepiej,
by się ten karmel nie zestalił. No i mamy karmelowy barwnik (kiedyś
w modzie była wódka przypalanka, na takim karmelu właśnie).
--
Jarek
|