Data: 2014-11-01 20:21:10
Temat: Re: Karmel
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-11-01 19:42, bbjk pisze:
> W dniu 2014-11-01 19:33, FEniks pisze:
>> Co zrobić, żeby cukier ładnie się skarmelizował?
>> Według przepisu - w rondelku w 1/4 szklanki wody rozpuścić 1/2 szklanki
>> cukru i ogrzewać aż do zgęstnienia i zbrązowienia, a potem dodać 1/4
>> śmietanki i wszystko połączyć w ładny gładki karmel. Niestety wszystko
>> po chwili mi się scukrza, zanim nawet zbrązowieje. Nawet dodanie
>> odrobiny octu nie pomaga.
>
> Ale karmel to chyba bez śmietanki? Tylko cukier i woda, a ze śmietanką
> to sos karmelowy lub kajmak - jeśli gotujesz śmietankę z cukrem do
> zbrązowienia i zgęstnienia.
> Do karmelu tyle objętościowo wody, ile cukru - czyli jeśli szklanka
> wody, to i szklanka cukru, w Twoich proporcjach jest za mało wody.
To może tutaj odpowiem.
Docelowo to miał być sos karmelowy/polewa, stąd ta śmietanka na końcu.
Natomiast problem miałam już na początku, z karmelizacją. Cukier się
rozpuścił w wodzie, zaczęło to gęstnieć, ale zamiast brązowieć wszystko
się scukrzyło z powrotem. Dodałam znowu trochę wody, znowu się
rozpuściło i po chwili znowu się scukrzyło. Więc znowu dodałam wody i
tym razem trochę brązowego cukru, żeby już nie czekać aż zbrązowieje (bo
uznałam, że to niemożliwe ;) ). Kiedy zgęstniało, wlałam trochę
śmietanki, no i się znowu scukrzyło. A, i jeszcze po drodze dałam pół
łyżeczki octu, ale nie pomogło.
I tyle. Mam teraz w słoiku cukier mleczny.
Ewa
|