Data: 2014-11-01 19:56:41
Temat: Re: Karmel
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Basia napisała:
> Ale karmel to chyba bez śmietanki? Tylko cukier i woda, a ze śmietanką
> to sos karmelowy lub kajmak - jeśli gotujesz śmietankę z cukrem do
> zbrązowienia i zgęstnienia.
Kajmak można też przez ugotowanie puszki z mlekiem skondensowanym.
> Do karmelu tyle objętościowo wody, ile cukru - czyli jeśli szklanka
> wody, to i szklanka cukru, w Twoich proporcjach jest za mało wody.
No proszę, a ja doradziłem właśnie, by wody nie było więcej, lecz w ogóle.
Ale karmelitów też mamy bosych i trzewiczkowych, więc uznajmy, że oba
przepisy mogą istnieć obok siebie.
--
Jarek
|