Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Karmel
References: <54552792$0$12630$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m33an0$677$1@node2.news.atman.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 1 Nov 2014 20:21:55 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 32
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1414869715 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 12641 77.253.217.116:36172
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358605
Ukryj nagłówki
Pani Basia napisała:
>> Jak cukier może się scukrzyć?! Karmelizacja, to odwodnienie cukru.
>> Więc co tam robi to ćwierć szklanki wody na początku? Karmelem
>> barwi się na przykład coca-colę. Wątpię, by w niej była śmietama.
>> Po cóż zatem ona w przepisie? Ja po prostu sypię cukier na dno
>> garnka, biały emaliowany najlepszy, wtedy dobrze wszystko widać.
>> Cieniutka warstewka. I łagodnie podgrzewam. Całośc zaczyna bulgotać,
>> przybiera płynna konsystencję. Wtedy zalewam wodą. Gorącą najlepiej,
>> by się ten karmel nie zestalił. No i mamy karmelowy barwnik (kiedyś
>> w modzie była wódka przypalanka, na takim karmelu właśnie).
>
> Wodę z cukrem wlewam na patelnię, mieszam, woda odparowuje, robi się
> nitka, potem zżółknie, brązowieje i staje się karmel. Byle nie przepalić.
> Można z niego wylewać wzorki na talerz lub deskę szklaną, a potem, gdy
> zastygnie, mieć karmelowe ozdóbki. Albo chlapnąć na lody, zrobi się
> cienka warstwa lśniącego chrupkiego karmelu.
> Bo to chyba nie chodzi o barwnik, a tę chrupkość.
A, czyli chodziło nam o całkiem co innego. Tu mamy zagęszczony do granic
możliwości syrop cukrowy. Poddany ewentualnie częściowej karmelizacji.
W podobny sposób w zamierzchłych czasach robiono domową metodą lizaki.
Wlewać można było w denko odwróconego do góry nogami talerza. I patyk
włożyć zamim zastygnie.
Jarek
--
Kolorowych jarmarków, blaszanych zegarków
Pierzastych kogucików, baloników na druciku
Motyli drewnianych, koników bujanych
Cukrowej waty i z piernika chaty
|