Data: 2008-02-27 15:11:59
Temat: Re: Lodówka w kuchni... pojemniki... co w środku.
Od: John Doe <j...@d...com.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 27.02.2008 medea <e...@p...fm> napisał/a:
> MONI|<A <moni| pisze:
>
>> Ewa a jak robisz to ciasto na kluski śląskie?
>> może coś zaradzimy na tą ciastolinę ;-)
>
> Robię wg przepisu, że na 3 części ugotowanych i ubitych ziemniaków
> dodaje się 1 część mąki kartoflanej i jedno jajko. Nigdy mi nie wyszła
> taka fajna konsystencja. Obawiam się, że jest to kwestia gatunku
> ziemniaków. A do wyboru odpowiednich trzeba mieć pewnie spore
> doświadczenie, a ja kluski śląskie to raczej rzadko robię. Chętnie
> jednak posłucham wszelkich rad :-).
>
> Pozdrawiam
> Ewa
A ja ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę do miski, ugniatam
i równam powierzchnię, dzielę na 4 części, 1. część odkładam na bok,
a puste miejsce uzupelniam mąką ziemniaczaną. Od razu mieszam i ugniatam ciasto
(nie dodaję jajka). Następnie formuję okrągłe kluski z dołeczkiem pośrodku
(wielkość wg uznania). Zawsze wychodzą.
Smacznego.
--
Piotr
|