Data: 2007-08-30 10:26:08
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jacek Ostaszewski" <p...@o...pl> wrote in message
news:fb5rkf$le3$1@news.dialog.net.pl...
> czego maszyna do pieczenia chleba stała się
>
maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-chle
ba-ale-lepszego-niż-żade
n-gdy
> -sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
Na dwa mieszadła - do piekarnika z jednym mieszadłem - połowę dawki
400ml wody (albo mleka, ale nie na timer)
5dag tłuszczu - ja daję olej
80 dag mąki pszennej
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki soli
przyprawy - kminek - nie więcej niż 5 dag
2,5 dag - drożdże świeże (1/4 paczki)
1) Nalać olej - włączyć na ciasto na kluski (Teig - jezeli opis jest
niemiecki) po paru obrotach wyłączyć.
2) Wlać wodę.
3) Wsypać mąkę wcześniej wymieszaną z solą, cukrem i przyprawami na misce.
4) pokruszyć drożdze i rozsypać je na mące.
Ponownie uruchomić na w/w pozycji (Teig) - po wyrobieniu ciasta (czasem
trzeba pomóc z początku mieszając łyżką) włączyć na chleb biały - pozycja
pierwsza. Po 3,5 godzinie sygnał końca - pozostawić chleb jeszcze pół
godziny w piekarniku - następnie wyjąć i wytrzepać na stół - usunąć
mieszadła, spryskać wodą (do tego dobry jest mały opryskiwacz ciśnieniowy do
kwiatów) pozostawić do ostygnięcia.
|