Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:fZaAMs+EriHOugaA9k3Fl1zs+0w=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5afd5cf8$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd56da$0$678$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 17 May 2018 10:44:08 GMT
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.67.78
X-Trace: 1526553848 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 605 37.47.67.78:1157
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380568
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-16 o 19:52, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>
>>> Co do pomidorów, wystarczy dać trochę czasu nawet temu niezjadłemu
>>> głąbowi z marketu aby nabrał smaku na tyle że można go zjeść. Też hoduję
>>> pomidory, jednak zbieram je w takiej fazie dojrzałości w której do
>>> transportu już się nie nadają.
>>>
>>>
>> Zrozum - w uprawie amatorskiej stosujemy odmiany amatorskie (czyli
>> nieodporne na transport w stanie dojrzałym). Kiedy chcę zawieźć dzieciom
>> pomidory, muszą być w pudle w jednej warstwie.
>> A w sklepie masz tylko i wyłącznie odmiany przemysłowe - które nigdy nie
>> miękną, nawet jeśli są (niby) dojrzałe, więc mogą być teansportowane,
>> przekładane, przebierane rękami klientôw. Taki pomidor staje się miękki
>> tylko kiedy jest przechłodzony lub zaczyna się psuć.
>>
>>
>
> Jednak przemysłowi producenci nie czekają ze zbiorem do momentu aż owoce
> będą całkowicie dojrzałe. Nawet posuwają się do sztucznego barwienia
> pomidorów które faktycznie są jeszcze zielone. Kupuję kilo takich w
> sklepie, przekrawam jednego - rzecz nadaje się tylko do kosza, pozostałe
> leżą na parapecie. Po kilku dniach przekrawam następnego - tego już od
> biedy można zjeść.
>
>
Od biedy. O tym mówię. Podrabiany arbuz też jest od biedy zdatny do
jedzenia. Ci, co nie jedli nigdy prawdziwego, nawet chwalą :->
--
XL
|