Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia "Schabowe" Re: "Schabowe"

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: "Schabowe"

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!usenet.goja.nl.eu.org!
3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!npeer.as286.net!npeer-ng0.as286.net!peer02
.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!feed.tweaknew
s.nl!posting.tweaknews.nl!fx15.ams1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: "Schabowe"
References: <utenb0$1gi05$1@dont-email.me> <gBJKN.283098$ps1.175953@fx12.ams1>
<utj6sc$2on0e$2@dont-email.me> <_s9LN.167573$Erzc.122219@fx05.ams1>
<utom1v$7nkt$1@dont-email.me>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 39
Message-ID: <xjRLN.47115$QUO3.797@fx15.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Mar 2024 08:16:29 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Sun, 24 Mar 2024 08:16:29 GMT
X-Received-Bytes: 2766
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383966
Ukryj nagłówki

On 2024-03-24, Trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 22.03.2024 o 07:22, Marcin Debowski pisze:
>> On 2024-03-22, Trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 20.03.2024 o 23:40, Marcin Debowski pisze:
>>>> On 2024-03-20, Trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W różnych quizach dotyczących czasów PRLu, często jest pytanie o
>>>>> "schabowe z mortadeli". Mimo że pamiętam tamte czasy nigdy o czymś takim
>>>>> nawet nie słyszałem. A jaka jest Wasza wiedza na ten temat, Szanowni
>>>>> Grupowicze?
>>>> Schabowe to nie. "Kotlety" tak. Kroiło się w plastry i podsmażało. Bez
>>>> walenia i panierek. Coś z góra 2-3 razy dostąpiłem przyjemności, więc
>>>> jakoś to popularne u mnie nie było.
>>>>
>>> No właśnie, tak sobie pomyślałem że chyba jednak ktoś lansuje kolejny
>>> mit o PRLu na miarę "tylko ocet na półkach, " kotlety schabowe z
>>> mortadeli".. A same podsmażanie kiełbas różnego sortu to normalka w
>>> każdym systemie.
>> Te mortadele miały dość dużą średnicę. Nie kojarzę innej tak grubej
>> kiełbasy. Pewnie stąd się ta nazwa kotletów wzięła, bo niczego innego
>> tak smażonego w plastrach nie kojarzę.
>>
> Ale to przecie wyraźna sugestia - w PRLu Polaków stać było tylko na
> takie bieda schabowe z najtańszej kiełbasy, to z tego to równanie do
> tradycyjnych schabowych.

Nie doszukiwałbym się jakiegoś drugiego dna. Mortadela była łatwa do
dostania, ktoś wpadł na pomysł aby pociąć na plasterki i podsmażyć.
Nazwano to kotletem, może dla żartów a może bo się tak skojarzyło. O
nazywaniu tego schabowym nigdy nie słyszałem. Podejrzewam, że już
współcześnie ktoś popieprzył nazwę kotlet ze schabowym.

> Co do grubych kiełbas to miałem parę okazji kupować Krakowską, taką o śr
> około 20cm. I to ona  chybna była najgrubszą kiełbasą jaką pamiętam.

W życiu takiej nie widziałem. 20cm to nawet rzadko szynki miewają.
- obrazowo, krótszy bok A4 to 21cm.

--
Marcin

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.03 Wiesiaczek
24.03 Jarosław Sokołowski
24.03 Trybun
24.03 Trybun
24.03 cef
24.03 cef
24.03 Jarosław Sokołowski
26.03 Marcin Debowski
26.03 Jarosław Sokołowski
26.03 Trybun
26.03 Trybun
27.03 Wiesiaczek
27.03 Marcin Debowski
27.03 Jarosław Sokołowski
27.03 cef
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6