Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer01.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a813f$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a9b7c$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 7 May 2014 23:44:53 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 43
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1399499094 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2223 77.253.217.116:41612
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3016
X-Received-Body-CRC: 2468389309
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355856
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
> No i proszę, jakie owocne bywają kuchenne dysputy!
Dawno już to stwierdziłem, że na każdym przyjęciu najbardziej ważkie
tematy omawiane są w kuchni. I tam właśnie staram się jak najdłużej
przebywać (a z przebywania w tym miejscu są też i inne frukty).
>> a tymczasem niemal umknął nam temat bzu czarnego. Dobry on jest do
>> placków, lub jak kto woli naleśników. Brać go trzeba gdy jest jeszcze
>> biały, czyli w okresie kwitnienia. To jakoś niebawem nastąpi. Baldachy
>> Sambucus nigra zdarzają się wielkie jak talerz, a taka w nich sprytna
>> geometria, że wszystkie kwiatuszki niemal w jednej płaszczyźnie.
>> Chwytamy dorodny kwiatostan za łodygę, nurzamy w cieście naleśnikowym
>> -- i bach na patelnię. Gdy się to nieco podpiecze, a łodyżki zmiękną,
>> to ciągniemy badyla do góry. Zapieczone kwiatki zostają w cieście, a
>> całą resztę wyrzucamy. Delikatny to specyał.
>
> O tych baldachimach w cieście naleśnikowym już tutaj chyba kiedyś ktoś
> pisał. A czy te kwiaty to nie są aby trujące? Czy to tylko niedojrzałe
> owoce trują?
Sprzedają po aptekach i zielarniach kwiat bzu czarnego. Więc chyba nie
jest tak źle.
> Ja w ogóle za czarnym bzem nie przepadam, nawet za sokiem z dojrzałych
> owoców. Chociaż wiem, że są bardzo zdrowe. Sama zresztą dzieckiem będąc
> wspinałam się na te krzaczory i zbierałam. I to nawet była fajna zabawa,
> gorzej że mnie potem zmuszali do picia tego soku.
Wszystko można obrzydzić, zwłaszcza dziecku. W soku z bzu najważniejsza
jest barwa. Więc świetnie się nadaje do tego, by domieszać go do czegoś
innego. Jeśli bzowatość zostanie rozcieńcona, to tylko na tym zyska.
Jarek
--
Obrzydzanie cynaderką,
Usuwanie śladów ścierką,
Dokuczanie radiem z góry,
Wymuszanie przez tortury.
Całą listę takich dań
Oferuje tani drań.
|