Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!peer03.fr7!futter-mich.hig
hwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news
.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
ail
Cc: s...@p...onet.pl
Subject: Re: Używa ktoś marynaty sojowo-cytrynowej?
References: <o5dn0r$qhq$1@dont-email.me> <o5e1q2$2od$1@dont-email.me>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: samya <s...@p...onet.pl>
Message-ID: <4...@p...onet.pl>
Date: Sat, 14 Jan 2017 22:03:06 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.6.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <o5e1q2$2od$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-74-24-38.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1484427786 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5157 89.74.24.38:55873
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2329
X-Received-Body-CRC: 1655398751
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375490
Ukryj nagłówki
W dniu 14.01.2017 o 21:32, Pszemol pisze:
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> news:o5dn0r$qhq$1@dont-email.me...
>> Jadłem niedawno w Kanadzie bardzo smaczną wołowinę w azjatyckiej knajpie.
>>
>> Zapytałem kelnerki jakiej marynaty użyto i dostałem informacje że "soy
>> sauce and lemon juice". Sojowy sos i sok z cytryny. Że podobno bardzo
>> popularna marynata w kuchni azjatyckiej. Odpowiadał mi bardzo ten smak,
>> choć gdybym
>> ja to robił to marynowałbym ciut krócej lub dał mniej soli bo mięso było
>> całkiem zagłuszone marynatą...
>>
>> Ktoś próbował? Jakiś sprawdzony przepis może doradzić?
>
> Coś znalazłem w tym guście, wygląda bardzo proste:
> 1/4 szklanki sosu sojowego
> 1/4 szklanki oliwy z oliwek
> 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
> 4 ząbki czosnku
> Wymieszać wszystko i moczyć wołowinę 4 godziny przed grilowaniem/smażeniem.
> http://www.marthastewart.com/350293/soy-garlic-marin
ade
>
> Tu jest też coś tylko z jakimś dodatkowym sosem Worczesterszire....
> http://allrecipes.com/video/650/best-steak-marinade-
in-existence/
> i dodatkiem jakiejś zieleniny :-)
>
>
Ten pierwszy przepis wyglada smakowicie :)
Tylko jesli chodzi o wolowine, to trzymalabym ja w tej marynacie nie 4
godziny, ale z 12, a najlepiej cala dobe, w lodowce.
Mieso swietnie kruszeje, a wolowina jednak wymaga troche czasu.
Pozdrawiam
@
|