Data: 2011-06-14 06:28:55
Temat: Re: Wątróbki z dorsza.
Od: "jagr" <j...@W...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1t2ix5dt5gp7c$.xjzs8tsifpx4$.dlg@40tude
.net...
Dnia Mon, 13 Jun 2011 11:49:15 +0200, jagr napisał(a):
> Kiedyś chciałem znaleźć w necie sposób (technologię) konserwowania ryb w
> puszkach, która kompletnie unicestwia ości. Ości w konserwach są kruche i
> nie zauważa się ich w czasie jedzenia. W przetworach domowych trzeba
> starannie
> filetować. Zna ktoś z Was tę tajemnicę? Jak zrobić potrawę, żeby nie
> trzeba
> było
> bawić się z grzebaniem i wyczesywaniem ości? Jak oni to robią?
| Podczas sterylizacji w autoklawie, w lekko kwaśnym środowisku, ości się
rozpuszczają.
I nie da się powtórzyć tego procesu w warunkach domowych?
Niektórzy w ogóle nie jedzą ryb (np. niektóre dzieci) ze względu na ości.
|