Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zakwas - ki diabeł? Re: Zakwas - ki diabeł?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Zakwas - ki diabeł?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 30 Jan 2016 18:53:43 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zakwas - ki diabeł?
References: <56acde32$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <56acde32$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 44
Message-ID: <56acf8a1$0$22841$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-131-149.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1454176417 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22841 87.207.131.149:54948
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:368977
Ukryj nagłówki

Dnia 2016-01-30 17:00, obywatel krys uprzejmie donosi:
> Od lat bawię się w domowa piekarnię, zawsze tylko na zakwasie, ale od
> jakiegoś czasu mam niewyjaśniony problem.
> Tewn zakwas zdycha. Teoretycznie jest ok, nie śmierdzi, niby bąbelkuje, co
> prawda łatwiej się rozwarstwia, ale to wszystyko. Za to rośnie jak... chleb
> przy gębie.
> Szukam przyczyn i nie mogę dojść. Najpierw podejrzewałam mąkę, bo miałam
> taką "do piekarni" to pomyślałam, że może jest "uszlachetniona" i mi zabija
> zakwas. Wróciłam do swojej, odnowiłam , dalej to samo. Wodę do chleba
> zaczęłam przegotowywać, bo może chlor. Zmieniłam markę mąki. Też nie to.
> Zakwas przechowuję, jak dawniej.
> Ale dawniej, po zostawieniu podkarmionego na noc, rano był wykipiany ze
> słoika, a teraz mu się nie zdarza. Chleb potrafił dojść do objętości
> wypiekowej w ciągu 5 godzin, teraz poganiany potrzebuje 2x tyle czasu, i
> jeszcze na dodatek zapada się.
> Nie mam pomysłów co jest nie tak, teoria z praktyką zejść mi sie nie chce
> (niby wszystko jest ok, a jest jak jest), a najgorsze jest to, że to nie są
> początki kariery;-)
>
> Qra, jakiej marki mąki używasz?

Ciekawe, ciekawe... bo mój zakwas właśnie zdechł niedawno, nawet miałam
do Ciebie "uderzyć" z pytaniem: czemuż ach czemu? Zdechł, kiedy zaczęłam
zaczyn na chleb szykować. Nie śmierdział, nie podszedł wodą, lata swoje
miał, więc też zrzuciłam winę na mąkę:
https://sklep.familo.com/----maka-zytnia-szczepanki-
typ-720--1kg_7092.html
(niby już była parę razy używana, ale zawsze coś mogą zechcieć
"poprawić"). Niestety nie dało się już ze "starucha" nic uratować, umarł
na śmierć.
Pozostaje mi nastawić nowy, młody, co planuję poczynić za-wkrótce. Ale
zagadka niewyjaśniona pozostała.
A mąki używam różnej, najczęściej tej:
http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-typ-720,p16
czasem dodaję tę:
http://www.gdanskiemlyny.pl/maka-zytnia-pelnoziarnis
ta,p19
Od młynarza brałam swego czasu razową, ale odkąd przywlekłam z mąką
mole, nie biorę.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.01 Qrczak
30.01 XL
31.01 krys
31.01 krys
31.01 krys
31.01 Trefniś
31.01 Qrczak
31.01 Qrczak
31.01 Jarosław Sokołowski
31.01 Qrczak
31.01 krys
31.01 XL
31.01 XL
31.01 Trefniś
31.01 XL
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?