Data: 2015-07-28 13:24:07
Temat: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 27 Jul 2015 15:08:39 +0200, rageofhonor napisał(a):
> Kiedyś w wietnamskim barze orientalnym jadłem wieprzowinę lub wołowinę o
> wyżej podanych właściwościach. Ciekaw jestem jak oni to robią?
Marynują MAŁE KAWAŁKI, kilka godzin, w bajcu olejowo-winnym (wino/ocet z
ryżu lub ocet ryżowy plus olej, sól, cukier, przyprawy smakowe) z dodatkiem
papainy. Nic nie zastąpi enzymu, jeśli chcesz uzyskać tę specyficzną,
niemal bezwłóknistą, rozpływającą się konsystencję mięsa.
Np:
http://www.kamis.pl/produkty/zio%C5%82a-i-przyprawy/
sole/sol-zmiekczajaca-mieso-w-torebce.aspx
Papaina rozkłada białko, włókna rozpadają się, mięso z włóknistego staje
się jednolite i miękkie.
--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11
|