Data: 2015-07-28 23:14:46
Temat: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 28 Jul 2015 13:24:07 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 27 Jul 2015 15:08:39 +0200, rageofhonor napisał(a):
>
>> Kiedyś w wietnamskim barze orientalnym jadłem wieprzowinę lub wołowinę o
>> wyżej podanych właściwościach. Ciekaw jestem jak oni to robią?
>
> Marynują MAŁE KAWAŁKI, kilka godzin, w bajcu olejowo-winnym (wino/ocet z
> ryżu lub ocet ryżowy plus olej, sól, cukier, przyprawy smakowe) z dodatkiem
> papainy. Nic nie zastąpi enzymu, jeśli chcesz uzyskać tę specyficzną,
> niemal bezwłóknistą, rozpływającą się konsystencję mięsa.
> Np:
> http://www.kamis.pl/produkty/zio%C5%82a-i-przyprawy/
sole/sol-zmiekczajaca-mieso-w-torebce.aspx
> Papaina rozkłada białko, włókna rozpadają się, mięso z włóknistego staje
> się jednolite i miękkie.
...ale właśnie dlatego nie lubię tego ich mięsa. Brak wyraźnych włókien
czyni je bezpostaciowym, nie sposób określić, czy to rzeczywiście wołowina,
wieprzowina, czy może ciastka z kota 333333333-]
--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11
|