Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55b62d5f$0$8390$65785112@news.neostrada.pl>
<backv7zlmb7x$.1pwwt35i67nv6.dlg@40tude.net>
Date: Tue, 28 Jul 2015 23:14:46 +0200
Message-ID: <1b4ogicnm70m0.1rusyqhmipb4g$.dlg@40tude.net>
Lines: 28
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.139.226
X-Trace: 1438118080 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8379 79.185.139.226:6526
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364895
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 28 Jul 2015 13:24:07 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 27 Jul 2015 15:08:39 +0200, rageofhonor napisał(a):
>
>> Kiedyś w wietnamskim barze orientalnym jadłem wieprzowinę lub wołowinę o
>> wyżej podanych właściwościach. Ciekaw jestem jak oni to robią?
>
> Marynują MAŁE KAWAŁKI, kilka godzin, w bajcu olejowo-winnym (wino/ocet z
> ryżu lub ocet ryżowy plus olej, sól, cukier, przyprawy smakowe) z dodatkiem
> papainy. Nic nie zastąpi enzymu, jeśli chcesz uzyskać tę specyficzną,
> niemal bezwłóknistą, rozpływającą się konsystencję mięsa.
> Np:
> http://www.kamis.pl/produkty/zio%C5%82a-i-przyprawy/
sole/sol-zmiekczajaca-mieso-w-torebce.aspx
> Papaina rozkłada białko, włókna rozpadają się, mięso z włóknistego staje
> się jednolite i miękkie.
...ale właśnie dlatego nie lubię tego ich mięsa. Brak wyraźnych włókien
czyni je bezpostaciowym, nie sposób określić, czy to rzeczywiście wołowina,
wieprzowina, czy może ciastka z kota 333333333-]
--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11
|