Data: 2015-07-27 21:09:56
Temat: Re: Zmiękczanie mięsa - czym i jak?
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-07-27 o 15:08, rageofhonor pisze:
> Jak zmiękczyć mięso by było soczyste i praktycznie rozpływało się w ustach?
> Kiedyś w wietnamskim barze orientalnym jadłem wieprzowinę lub wołowinę o
> wyżej podanych właściwościach. Ciekaw jestem jak oni to robią?
> Chciałbym powtórzyć ten efekt na cielęcinie.
Wystarczy odpowiednio długa obróbka termiczna. Nic innego nie sprawi, że
będzie się rozpływać w ustach.
Ostatnio oglądałem jakiś program kulinarny w którym prowadzący robił
żeberka. Najpierw zamarynował z dodatkiem octu - że niby będą kruche.
Potem szybko obsmażył na patelni z dwóch stron i wrzucił do piekarnika
na 10 minut. Twierdził, że są idealnie upieczone. A według mnie takie
żeberka nie nadają się do jedzenia. Z karczkiem czy boczkiem - mogę się
zgodzić. Ale żeberka są najlepsze, jak mięso samo odchodzi od kości, a
10 minut w piekarniku z całą pewnością na to nie pozwoli. I żadna
marynata tu nic nie zdziała. Tylko odpowiednio długie pieczenie lub
duszenie.
Pozdrawiam,
MW
|