Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 23 Jan 2015 08:48:49 +0100
From: wolim <n...@p...tu>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.4.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bigos
References: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
In-Reply-To: <m9rvfs$nl8$1@speranza.aioe.org>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 47
Message-ID: <54c1fce4$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 176.120.122.22.telemedia.pl
X-Trace: 1421999332 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2164 176.120.122.22:54347
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360408
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-01-23 o 00:01, iwanos pisze:
> nigdy nie robiłem, ale wydaje mi się, że zrobię go tak. Pokroję 4 kilo
> kapuchy kiszonej wypłukał odpowiednio w wodzie, potem wrzucę ją do
> szybkowaru wraz z połową główki kapuchy białej, żywej, pokrojonej.
> Gotowanie z wodą do zmiękczenia. Na patelni wielkiej podsmażę 0,5kg
> wieprzka i 0,5kg kiełbasy. Potem przerzucę to wszystko do szybkowaru i
> jeśli będzie potrzeba to wypełnię to wodą ewentualnie wrzucając jakiś
> rosołek z kostki, no i przyprawy do smaku. Pieprz sól liscie laurowe, te
> śmieszne kuleczki angielski i jakaś magi. Dodam również przecieru
> pomidorowego aby wyglądało jakoś. Zastanawiam się nad octem ale zobaczę
> jak będzie smakowało.
>
> UWAGA!
> Nigdy nie robiłem, więc jak ktoś nie chce aby się zepsuły te cudowne
> składniki to niech mnie poprawi, bo startuje z daniem jutro koło 11.
Kilogram mięsa na 5 kilogramów kapusty, to wyjdzie raczej kapusta z
dodatkiem mięsa, a nie bigos. Mięsa musi być co najmniej dwa-trzy razy
więcej. Najlepiej przerośniętego tłuszczem. Nawet podgardle może być.
Wołowina również jest wskazana. Tłuszcz jest nośnikiem smaku. W kapuście
nigdy go za wiele.
Kapusta nie ma być gotowana, tylko ma się dusić w niewielkiej ilości
wody. Wręcz wskazane jest delikatne przypalenie tejże, ale takie, żeby
można było od dna odskrobać, nie na węgiel.
Musi być cebula. Na taką ilość kapusty to ze 4 ładne sztuki. Zeszklone,
oczywiście.
W szybkowarze to raczej wyjdzie gęsty kapuśniak, niż bigos. Gotować
należy długo, aż do zbrązowienia całości. Jak się bigos gotuje cały
dzień, to sam się ładnie zbrązowi. W szybkowarze raczej jest to nie
osiągalne.
Grzyby dodaj. Choćby kilka. Śliwek wędzonych odrobinę. Można też dać
powideł, miodu. Bigos ma być kwaśny, ale i słodki.
Przecier pomidorowy jest erzacem długiego gotowania. Nadaje tylko
koloru, a właściwie nieudolnie próbuje go naśladować.
Pozdrawiam,
MW
|