Data: 2011-12-11 14:57:33
Temat: Re: cappucino
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL wrote:
> Dnia Sun, 11 Dec 2011 15:19:07 +0100, Waldemar Krzok napisał(a):
>>> Obalileś zatem sens używania tych kuchenek w ogóle - po co komu
>>> ogrzewanie jedzenia na głebokość 2,5 cm?
>>
>> Dużo więcej nie grzeje. Możesz sprawdzić. Dlatego trzeba czasem mieszać,
>> inaczej jest gorąco-zimne. W przypadku płynów konwekcja miesza trochę,
>> więc jest lepiej (znaczy głębiej).
>>
>>>
>>>> 2. W kuchence powstaje fala stojąca - a skąd się w takim razie biorą
>>>> prądy wirowe odpowiedzialne za nagrzewanie metali?
>>>
>>> A co ma piernik do wiatraka?
>>
>> A to, że jest to kompletną bzdurą. Fala stojąca jest w samym generatorze
>> - magnetronie. W komorze unika się fali stojącej jak tylko można, inaczej
>> ogrzewanie jest nierównomierne. Dlatego też kuchenki mają czasami
>> dodatkowy "mieszacz" fal: stirrer, umieszczony między komorą kuchenki i
>> magnetronem.
>>
>> Waldek
>
> A napisz to do autora artykułu.
Jak już, to do autorki. Jest tam jeszcze mnóstwo innych błędów. Ale nie będę
pisał do autorki, bo:
1. artykuł jest stary (ma 6 lat)
2. nie mam adresu email, a szukać mi się nie chce
3. już przewiduję odpowiedź, o ile wogóle nadejdzie (to jest artykuł
popularny, w warunkach quasi-stacjonarnych chwilowo jest fala stojąca, bla
bla, etc)
4-100. Napisałem tutaj, bo ty ten artykuł zapodałaś.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|