Data: 2011-12-11 15:35:06
Temat: Re: cappucino
Od: Aicha <b...@t...ja>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-12-11 15:19, Waldemar Krzok pisze:
>>>> Warto poczytać - poza tematem cappucino:
>>>> http://www.if.uj.edu.pl/Foton/89/pdf/14%20kuchenka%2
0mikrofalowa.pdf
>>>
>>> Jak na pracownika UJ to trochę naciągana ta praca.
>>> Dwie wątpliwe tezy z tej pracy:
>>> 1. Potrawa jest ogrzewana w całości - w innych opracowniach jest mowa o
>>> przenikaniu fal na głębokość 2-2,5cm , co tylko dla niektórych potraw
>>> może być uznane za całość.
>>
>> Obalileś zatem sens używania tych kuchenek w ogóle - po co komu ogrzewanie
>> jedzenia na głebokość 2,5 cm?
>
> Dużo więcej nie grzeje. Możesz sprawdzić. Dlatego trzeba czasem mieszać,
> inaczej jest gorąco-zimne. W przypadku płynów konwekcja miesza trochę, więc
> jest lepiej (znaczy głębiej).
Tzn. ciasto upieczone w półlitrowym kubku (abstrahując od jego
emaliowatości) będzie miało gorsze parametry niż to z węższego kubka od
kawy? :)
(osobiście wlałam do głębokiego talerza i dało radę)
--
Pozdrawiam - Aicha
Ze szkoły zostały mi tylko luki w wykształceniu
/Oskar Kokoschka/
|