Data: 2000-07-17 20:09:33
Temat: Re: kartacze
Od: <a...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Joanna Nicka napisał(a) w wiadomości: ...
>Byłam niedawno u znajomych w Suwalskiem. Uraczyli mnie pycha obiadem
>wywodzącym się zza wschodniej granicy. Były to kartacze, oto przepis:
>ciasto ziemniaczane: mieszamy ziemniaki gotowane z surowymi, startymi na
>grubych oczkach i odciśniętymi(1:1),dodajemy jajko, trochę mąki, sól i
>wyrabiamy ciasto.
>Nadzienie: mielone mięso, przyrumieniona cebulka, majeranek, pieprz
>ziolowy, sól, jajko -mieszamy i nadziewamy tym kulki ciasta (jak
>pyzy).Gotujemy i podajemy z sosem grzybowym. Obłęęęęęęędne!!!
jest tez inna wersja ktora sie wykorzystuje w moim domu(pochodze z podlasia)
Do miski wrzucamy(dzieli miske ze tak powiem na 3 czesci),polowa to
ugotowane ziemniaki ,druga polwoke dzilimy na jeszcze pol i dajemy po dwie
rowne czescie maki zmiemniaczanej i swiezo utartych ziemniakow.mieszamy
solimy i tu nie wiem ,chyba jak jest dosc wolne mozna dodac jajko.Ale w
kartaczach specjalizuje sie moja babcia a jej akurat nie ma:(((((((((
A farsz???jak kto lubi mozna dac takie jak do pierogow.
u nas podaje sie to z podsamona cebulka i skwareczkami ,ja(pewnie to
profanacja:)))) zeby nie opychac sie tlustym jem po prosty z maselkiem lub
margaryna.
aha jeszcze jedno zeby mialy cudny aromat mozna ugotowac je na rosole albo
jakim fajnym warzywnym wywarku.
Mniam!!!
Anula:))
|