Data: 2000-07-18 22:34:45
Temat: Re: kartacze
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote in message
news:3974BD46.C3245728@west.net...
|
| Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
| trzech mies:
| rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
| przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
| wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
| Podawac w rosole.
| Czy wszyscy tak robia?
Jeśli przez te małe kluseczki rozumiesz pierożki, to się zgadza. Tylko
teraz słabo u nas z baraniną, więc z farszem to różne wariacje odchodzą.
Ale kołduny z rosołem są pycha... A na Litwie jadłem za to ostatnio po
prostu ze śmietaną. Chyba nawet jeszcze lepsze. Jak się rozkroi to wypływa
taki fajny tłuszczyk. mmmmmniam.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
|