Data: 2000-07-19 04:36:59
Temat: Re: kartacze
Od: Michael <...@...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tok jest. To sa kolduny.
Michal
Magdalena Bassett wrote:
> iziak wrote:
> >
> > > | Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka).
> > >
> > > Kartacze to inaczej cepeliny. Po drugiej stronie granicy cepeliniai.
> > > Kołduny to naturalnie małe pierożki.
> >
> > hmm, w moim domku zawsze sie na to mowilo kolduny... nigdy nie widzialam
> > malych koldunow, ale jestem ciekawa, jak w takim razie sie je robie??
> > pozdrawiam,
> > Iza
>
> Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
> trzech mies:
> rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
> przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
> wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
> Podawac w rosole.
> Czy wszyscy tak robia?
> Magdalena Bassett
|