Data: 2000-07-18 20:25:43
Temat: Re: kartacze
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
iziak wrote:
>
> > | Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka).
> >
> > Kartacze to inaczej cepeliny. Po drugiej stronie granicy cepeliniai.
> > Kołduny to naturalnie małe pierożki.
>
> hmm, w moim domku zawsze sie na to mowilo kolduny... nigdy nie widzialam
> malych koldunow, ale jestem ciekawa, jak w takim razie sie je robie??
> pozdrawiam,
> Iza
Moja Babcia Jadwiga (ze wschodniej czesci Polski) robila kolduny z
trzech mies:
rowne czesci wieprzowiny, wolowiny i baraniny, wymieszac, dodac
przyprawy i jedno jajko, robic male podluzne kluski w reku, rzucac na
wrzacy rosol, gotowac az wyplyna i sprobowac, czy przegotowane na wylot.
Podawac w rosole.
Czy wszyscy tak robia?
Magdalena Bassett
|