Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kartacze Re: kartacze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kartacze

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gblx.net!newsfeed.cwix.com!wn3feed!worldn
et.att.net!wnmasters3!bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@...com>
From: Michael <...@...com>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartacze
References: <VmCc5.10330$pD2.195808@news.tpnet.pl> <3...@p...wp.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
Date: Tue, 18 Jul 2000 02:52:21 GMT
NNTP-Posting-Host: 12.78.113.65
X-Complaints-To: a...@w...att.net
X-Trace: bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net 963888741 12.78.113.65 (Tue, 18 Jul 2000
02:52:21 GMT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jul 2000 02:52:21 GMT
Organization: AT&T Worldnet
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31294
Ukryj nagłówki

Moze to tylko kwestia nomenklatury lokalnej, ale kolduny to takie male
pierozki z surowym, doprawianym miesem. Nawet sprawdzilem w
Kuchni Polskiej.

Swoja droga czy kartacze to nie wschodnia nazwa na to samo znane
na Slasku jako szwaby?

Michal

iziak wrote:

> >
> > Byłam niedawno u znajomych w Suwalskiem. Uraczyli mnie pycha obiadem
> > wywodzącym się zza wschodniej granicy. Były to kartacze, oto przepis:
> > ciasto ziemniaczane: mieszamy ziemniaki gotowane z surowymi, startymi na
> > grubych oczkach i odciśniętymi(1:1),dodajemy jajko, trochę mąki, sól i
> > wyrabiamy ciasto.
> > Nadzienie: mielone mięso, przyrumieniona cebulka, majeranek, pieprz
> > ziolowy, sól, jajko -mieszamy i nadziewamy tym kulki ciasta (jak
> > pyzy).Gotujemy i podajemy z sosem grzybowym. Obłęęęęęęędne!!!
>
> Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka). Suwalki urzadzaja
> nawet mistrzostwa (chyba swiata) w ich produkcji. Ja osobiscie ziemniaki
> tre nie na grubych oczkach, a na tych mniejszych. Jesli ciasta jest
> wiecej niz miesa, robie wowczas male kulki, puste w srodku. Pycha!
> A na drugi dzien te, ktore zostaly, na patelnie, zarumienic i rownie
> dobre (choc inny smak). Niektorzy lubia podawac zurek do picia, ja wole
> mleczko. Goraco polecam.
> Pozdrawiam,
> Iza

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.07 asia
18.07 Konrad Brywczyński
18.07 Ella Szeremetti
18.07 iziak
18.07 Magdalena Bassett
19.07 Michael
19.07 ISIA
18.07 Konrad Brywczyński
19.07 iziak
19.07 Konrad Brywczyński
19.07 Magdalena Bassett
19.07 Aneta Baran
19.07 Marek Czajkowski
20.07 iziak
20.07 ISIA
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?