Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!nntp.primenet.com!nntp.gblx.net!newsfeed.cwix.com!wn3feed!worldn
et.att.net!wnmasters3!bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@...com>
From: Michael <...@...com>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kartacze
References: <VmCc5.10330$pD2.195808@news.tpnet.pl> <3...@p...wp.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 31
Date: Tue, 18 Jul 2000 02:52:21 GMT
NNTP-Posting-Host: 12.78.113.65
X-Complaints-To: a...@w...att.net
X-Trace: bgtnsc05-news.ops.worldnet.att.net 963888741 12.78.113.65 (Tue, 18 Jul 2000
02:52:21 GMT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jul 2000 02:52:21 GMT
Organization: AT&T Worldnet
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31294
Ukryj nagłówki
Moze to tylko kwestia nomenklatury lokalnej, ale kolduny to takie male
pierozki z surowym, doprawianym miesem. Nawet sprawdzilem w
Kuchni Polskiej.
Swoja droga czy kartacze to nie wschodnia nazwa na to samo znane
na Slasku jako szwaby?
Michal
iziak wrote:
> >
> > Byłam niedawno u znajomych w Suwalskiem. Uraczyli mnie pycha obiadem
> > wywodzącym się zza wschodniej granicy. Były to kartacze, oto przepis:
> > ciasto ziemniaczane: mieszamy ziemniaki gotowane z surowymi, startymi na
> > grubych oczkach i odciśniętymi(1:1),dodajemy jajko, trochę mąki, sól i
> > wyrabiamy ciasto.
> > Nadzienie: mielone mięso, przyrumieniona cebulka, majeranek, pieprz
> > ziolowy, sól, jajko -mieszamy i nadziewamy tym kulki ciasta (jak
> > pyzy).Gotujemy i podajemy z sosem grzybowym. Obłęęęęęęędne!!!
>
> Kartacze, czyli inaczej kolduny (z l z kreseczka). Suwalki urzadzaja
> nawet mistrzostwa (chyba swiata) w ich produkcji. Ja osobiscie ziemniaki
> tre nie na grubych oczkach, a na tych mniejszych. Jesli ciasta jest
> wiecej niz miesa, robie wowczas male kulki, puste w srodku. Pycha!
> A na drugi dzien te, ktore zostaly, na patelnie, zarumienic i rownie
> dobre (choc inny smak). Niektorzy lubia podawac zurek do picia, ja wole
> mleczko. Goraco polecam.
> Pozdrawiam,
> Iza
|